top of page

Accions vers la lesió esportiva 3-12-12

Les lesions esportives, constitueixen en l’àmbit de l'entrenament, un constant repte pels professionals que intervenen de manera pràctica sobre l'esportista i aquest contratemps del rendiment. L'actuació coordinada i multi disciplinar d'un bon equip de treball, suposa en molts cops, així com la implicació de l'esportista, una eina qualitativa de gran interès pel fi últim, com és el rendiment màxim de l'esportista. L'actuació sobre la lesió en si, no és només la intervenció pròpiament dita un cop l'esportista s'ha lesionat, sinò que podriem destacar diferents accions on podrem intervindre de manera clara sobre el terme lesió i l'esport.

 

Així mateix, Rodríguez i Gusi (2002), diferencien 3 accions que es poden portar a terme, pel treball professional de l'esportista, on s'integren aquestes fases:

Una primera acció, és l'anàl-lisi exhaustiu de l'esport, l'esportista i el context. La interpretació de les dades correctament, és una font d'informació molt valuosa per tal de poder planificar el treball de manera individualitzada, i si més no, fer una aproximació professional cap als objectius de treball que plantegem. La determinació de les necessitats de l'esport en qüestió (qualitats físiques que intervenen, necessitats de l'esport en si, gests esportius,..), així com les característiques de l'esportista (antecedents de lesió, debilitats trobades, factors psicològics-emocionals, ...), i finalment el context de treball que utilitzem (tipus de superfícies, moment de la temporada rel-lacionat amb el volum de treball i la seva intensitat, ...), representen elements de l'avaluació molt importants per definir el treball que volem i hem de plantejar.

L'aspecte preventiu, representa la segona acció a realitzar. S'han de programar cada una de les accions que en base a l'avaluació feta, hem d'aplicar. L'estat de l'esportista (estat de forma i de salut, on inclourem també l'estat psicològic-emocional, que cada cop resulta més determinat a l'hora de plantejar el rendiment segons el meu punt de vista), és el punt de partida cap a la planificació i el control de tots els aspectes de l'entrenament, així com el control del context on entrenem.

 

Determinar la quantitat i la qualitat de l'entrenament que apliquem, així com les accions que fem fora de l'entrenament en sí, constitueixen per si mateixos, elements de prevenció, si existeix aquest control. Determinar segons l'estat de cada jugador el volum i intensitat del treball que cadascú hauria de realitzar i condicionar certs aspectes de l'entrenament a l’ individualitat, és una cosa que a nivells professionals s'hauria d'estar aplicant i controlant, com un element preventiu, per evitar arribar al punt de no retorn com és la lesió.

 

La darrera acció, ja parla de rehabilitació. Un cop es produeix la lesió, les fases a respectar són clares, i ja anem condicionats per les fases de curació. Tot i això, no pot deixar de realitzar-se una avaluació del què ha succeït, per tal de que en la fase de mobilització, hi hagi una estructura clara de treball per superar segons Rodríguez i Gusi, aquestes 3 fases de rehabilitació un cop s'hagi superat el període d'immobilització : la recuperació, la adaptació, i el reentrenament.

 

Per fer aquesta primera avaluació, hem de tindre en compte i determinar de manera clara i a través d'un diagnòstic: de quina lesió estem parlant. Quines característiques té, com s'ha produït aquesta lesió, quin pronòstic té, i quins antecedents té el mateix jugador vers la lesió produïda.

El tractament d'aquesta lesió de manera professional, amb una anàlisi exhaustiu d'aquesta quantitat de variables, és només el primer pas en el camí per estructurar un treball professional. A partir d'aquí la definició d'objectius i tasques de treball de manera ordenada i condicionats sempre per l'estat del jugador i l'evolució del mateix respecte la seva lesió, conduirà a certificar un seguiment i un control necessari en tot el procés.

Segueix-me a:
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
Clubs on he treballat:
Contacte:

Your details were sent successfully!

bottom of page