
BLOC de
Dani Colell Biosca
col-legiat 9020 CCAFiE
readaptació físico-esportiva
i preparació física
Al límit:
percepció, decisió, execució.
Efectes del desentrenament i Resistència (I) 27-2-13
Quan es produeix una lesió, ens podem preguntar quina és la repercussió a nivell físic que produeix el desentrenament. Les diferents variables que hem de tindre en compte, són tant el temps de baixa del nostre esportista, com el nivell previ del mateix. Aquestes dues variables determinaran en gran part, els canvis fisiològics que s'aniran produint en l'esportista.

Segons diferents autors, (Wilmorey Costill, 2004; Ibañez, 2003; Villat, 2001; Ronconiy Alvero-Cruz, 2008), els canvis que es produeixen durant aquests períodes sense entrenament, es poden classificar en variables de resistència cardiorespiratòria i variables de resistència muscular. En aquest post, abordarem els canvis corresponents a les variables de resistència cardiorespiratòria, que són:
- Descens del VO2màx. (4% -14% en desentrenament de menys de 4 setmanes i 6% -20% en desentrenament de més de 4 setmanes). El VO2 màx és la quantitat màxima d'oxigen (O2) que l'organisme pot absorbir, transportar i consumir per unitat de temps determinat, és a dir, el màxim volum d'oxigen en la sang que el nostre organisme pot transportar i metabolitzar.
- Descens de la despesa cardíaca. (12% en desentrenament de menys de 4 setmanes). Es denomina despesa cardíaca o dèbit cardíac al volum de sang expulsat per un ventricle en un minut. El retorn venós indica el volum de sang que torna de les venes cap a una aurícula en un minut.
La despesa cardíaca normal de l'home jove i sa és en mitjana 5 litres per minut:
D = VS x FC (VS: volum sistòlic d'ejecció; FC: freqüència cardíaca);
En condicions normals D = 70 ml / batec x 75 batecs / min ≈ 5 L / min.
En les dones és un 10 a un 20% menor d'aquest valor.
- Descens del volum sistòlic. (12% en desentrenament de menys de 4 setmanes). És la quantitat de sang expulsada en cada contracció ventricular.
- Descens del volum de sang. (12% en desentrenament de menys de 4 setmanes causa sobretot del descens del 9% en volum de plasma)
- Ascens de la freqüència cardíaca. (10% en desentrenament de menys de 4 setmanes i 15% en desentrenament de més de 4 setmanes).
- Com més grans siguin els nivells previs de VO2màx (subjectes entrenats) més grans seran les baixades propiciades pel desentrenament i més gran el temps emprat en la recuperació dels valors previs al desentrenament (lesió).
Plantejar doncs, un treball a nivell de resistència, sembla evident, per minimitzar al màxim aquest descens important de valors, durant el temps de lesió. Com plantejar-ho, ho veurem en un altre post.