
BLOC de
Dani Colell Biosca
col-legiat 9020 CCAFiE
readaptació físico-esportiva
i preparació física
Al límit:
percepció, decisió, execució.
Reforçament del cinturó lumbo-pèlvic com a mesura de prevenció 7-12-12
El famós CORE, s'ha posat de moda per definir el treball del cinturó lumbo-pèlvic que ja es realitza i defineix de manera tradiciional com treball abdominal-lumbar (destacant per sobre de tot el treball del transvers). Segons les característiques de molts esports, aquest treball, és bàsic a l'hora de reforçar estructures que "compensen" d'altres que pateixen en excés en moltes accions esportives. En el fútbol per exemple, es considera clau aquest fet, pel tema de l'excessiva càrrega que pateixen adductors.
D'altra banda, i tenint en compte altres referències en aquest bloc, on parlo que la definició de qualsevol problema que pugui sorgir, depèn molt de la individualitat de cada esportista, i que sense un anàl-lisi i una valoració individualitzada, molt difícilment, estructurarem un treball 100% adaptat a les necessitats de l'esportista, la meva proposta davant un reforçament del cinturó lumbo-pèlvic com a mesura preventiva de lesions, passa per un treball global d'aquesta zona.
No cal mencionar ja, que aquest tipus de treball, no només es basarà en la idea de l'entrenament "core", que segons les diferents nomenclatures, és un exercici innovador que s'està implementant no només per enfortir i aplanar l'abdomen, sinó també per millorar la postura, reduir els dolors d'esquena, disminuir el risc de lesions i millorar la flexibilitat. La paraula anglesa CORE, vol dir nucli, però si he de buscar resposta a la globalitat de treball que busquem per tal de realitzar un bon treball preventiu, prefereixo centrar-me en el que em pot aportar anatòmicament la regió lumbar i la regió de la pelvis.

Només analitzant quina musculatura intervé en aquesta regió específica i quines accions realitza, del més segur que podrem definir quin tipus d'exercicis implementem per treballar aquest reforçament.
Quan definim l'estratègia de treball, hem d'analitzar la globalitat de músculs abdominals, músculs espinals lumbars, músculs que intervenen en el manteniment de la fàscia toracolumbar i músculs que intervenen en maluc. No podem pensar que no existeix relació entre les diferents estructures, i per això és important que tinguem una visió global per tractar de millorar el nostre treball. Relacions clares que observem per exemple, són la complementació del treball que realitzen flexors de maluc amb flexors de tronc, o extensors de maluc amb extensors de tronc.
Concretar que, una vegada definim els exercicis que utilitzarem en cada cas i tenint en compte la totalitat de musculatura que intervé en aquesta zona, lo important és realitzar progressions de treball en quant a tipus de contracció, volum i intensitat, i al mateix temps, definir una progressió en quant al treball de combinació de diferents accions possibles. No ens podem quedar amb la idea de flexió de tronc pel treball abdominal, sinó que també i segons les relacions que hem dit sobre la intervenció de flexors de maluc, ho hem de tindre en compte per realitzar progressions. Al mateix temps, combinar aquests elements amb les diferents opcions que ens ofereix el tronc en relació a la flexió, com rotacions i flexions laterals, enriqueix molt més el nostre treball, al mateix temps que establim relacions amb extensors.
La conclusió, analitzar, definir accions, treballar en globalitat i no deixar de treballar cap possibilitat de moviment de tot el cinturó lumbo-pèlvic, sense descartar la intervenció de musculatura involucrada en malucs. Creació d'exercicis i progressions lògiques de treball.