
BLOC de
Dani Colell Biosca
col-legiat 9020 CCAFiE
readaptació físico-esportiva
i preparació física
Al límit:
percepció, decisió, execució.
Retorn a la competició després de la rehabilitació 6-11-12
Llegint diferent bibliografia respecte al retorn competitiu després de la lesió, vaig trobar una adaptació del 2005 d'unes referències de Scavo sobre quins havien de ser aquests criteris per tornar a la competició després d’estar lesionat. Analitzaré el primer criteri:
1er criteri: "Aconseguir un rang de moviment dinàmic complert sense dolor, amb un adequat nivell de força muscular i nivell propioceptiu, que li permeti amb èxit totes les habilitats que l'esport li exigeix."
En aquest punt on analitza un primer objectiu, que és aconseguir un ROM adequat, que no limiti el moviment i que l’efectuï sense dolor, veiem un primer aspecte de treball: impedir un rang de moviment limitat, és a dir, que una articulació no pugui moure's a través del seu rang articular o amplitud de moviment normal.
D'altra banda, introdueix els termes adequat nivell de força i nivell propioceptiu com a termes molt amplis. Quan un nivell de força serà l'adequat? Com valorarem l'adequat nivell propioceptiu? La resposta podria ser que el nivell de força adequat, seria aquell que permeti al jugador lesionat tornar a efectuar els mateixos moviments específics que feia en el seu esport amb total seguretat. O sigui, podríem fer servir referències inicials d'aquell jugador, per intentar que els nivells de força s'equiparin als que tenia abans de la lesió? Si s'ha lesionat amb aquests valors de referència, pot ser que siguin insuficients?
Hi ha moltes preguntes a analitzar, però crec que el més important en aquests casos, és fer servir les dades com a una eïna més d'anàl-lisi i de treball. És molt important poder analitzar no només l'estructura lesionada, sinó tot el que pot alterar que allò es lesioni. Rangs de moviment incomplerts que poden ser un avís de possibles debilitats que poden existir en tota l'estructura corporal i que poden afectar a la zona lesionada, nivells de força insuficients de determinades zones, que poden fer sobrecarregar d'altres,... L'anàl-lisi biomecànic pot resultar bàsic per determinar per què s’ha acabat en lesió.
Finalment, parla d’un adequat nivell propioceptiu. Interpreto, que un adequat nivell propioceptiu, és aquell que permet a la meva musculatura reaccionar en el timming adequat per a la realització dels moviments que he de fer. Un adequat nivell propioceptiu, passa sobretot per tindre una adequada resposta propioceptiva. Una resposta correcta que es basa en el correcte flux d’informació entre vies aferents i eferents. Per tant valorar aquest adequat nivell propioceptiu a través de tests específics, ha de resultar imprescindible, per que aquest valor que li dona Scavo a tindre un bon nivell propioceptiu abans del retorn competitiu, es faci de manera correcta.
