top of page

Un exemple de treball de prevenció individualitzat, en el futbol 23-11-12

Durant diferents anys, amb el grup de treball de la Unió Esportiva Lleida, i segons els recursos dels què disposàvem, ens vam proposar realitzar en pre-temporada, una sèrie de valoracions, que ens marquessin de forma individualitzada, un protocol de treball per a cada jugador. Així, i després de l'anamnesi mèdica, cada jugador passava per diferents protocols, per tal de detectar possibles mancances a nivell de ROM, desequilibris musculars entre cama dominant i no dominant, força i resistència. La nostra proposta i com he dit anteriorment, segons els nostres recursos, la fitxa de valoració de cada jugador, constava dels següents blocs:

En un primer punt, on s'analitzen les dades del jugador, tals com el pes, alçada, % greix, Fc,.. es pretenen obtenir dades per després, per exemple, determinar elements objectius del treball de resistència (en base a un test sub-màxim per determinar la Fc Màxim en tapís), establir un protocol si s'escau en l'alimentació i hàbits del jugador, basat en els resultats de % de greix corporal (obtingut amb diferents mesures de plecs cutanis),...

 

En un segon terme, analitzàvem mitjançant goniòmetre les possibles mancances de ROM articular en 8 possibilitats de moviment de tren inferior bàsiques, com són la flexió i l'extensió de maluc, l'abducció i adducció de maluc, la flexió i extensió de genoll i la flexió plantar i flexió dorsal dels turmells. Així observem en aquest cas, com els resultats eren significatius quan parlem de flexors de maluc (observant una diferència entre dreta-esquerra), una limitada extensió de maluc en les dos cames, i també un dèficit de mobilitat en flexors dorsals de turmell (en aquest cas degut probablement a les continues lesions associades de turmell que havia patit aquest jugador en concret en ambdós turmells, suposant per ell una rigidesa evident).

 

Després, vam analitzar els perímetres musculars en tres posicions de tren inferior i en ambdues cames. Es mesura el perímetre de la cuixa en una distància corresponent al ventre muscular del vast intern, i una altra corresponent al ventre del recte anterior. També es mesura el perímetre de  la cama, en una distància òptima corresponent al ventre muscular del bessó intern. Així obteníem dades sobre si hi podia haver una possible alteració o dèficit muscular entre les dos cames, confirmant després aquestes dades en tests de força de camp, més específics. Com és el cas d'aquest jugador, on observem que hi ha diferències significatives en les dues mesures de la cuixa, i on cama esquerra té un perímetre inferior que la cama dreta.

 

El treball d'equilibri, que també ens donava informació de possibles alteracions entre ambdues extremitats, utilitzàvem un test que ens resultava fàcil aplicar i que era molt pràctic, com el Y balance test (un test, en principi, establert per demostrar si existeix simetria funcional), i on també es poden extreure dades de les possibles diferències entre les dues extremitats.

 

Finalment, per determinar dades pel treball de Resistència, realitzàvem el test de Legger. Es realitza situant unes marques cada 50m. L'atleta segueix el ritme, segons escolta unes senyals sonores que van apareixent coincidint amb el moment que ha de passar per les marques.

 

Segons la freqüència en que apareguin les senyals, la velocitat de carrera va augmentant a raó de 1km/h cada dos minuts.

 

La VAM de l'atleta correspon a la velocitat de carrera que ha estat capaç de completar sense retard.

 

La FC es registra amb un pulsòmetre.

 

El càlcul de la VO2màx, es realitza amb l'equació següent:

VO2MÀX=2,209+(3,163xVAM)+(0,000525542 x VAM3)= ml/kg/min

Un cop ja realitzades totes les valoracions, establíem per a cada jugador, els seus objectius de treball, i incloíem el mateix dins la rutina i planificació del microcicle tipus establert. Així, sobre l'exemple del jugador en qüestió, es van determinar les següents dades:

 

Després de la planificació i distribució dels objectius en la setmana tipus de treball, ja només era qüestió de mensualment, realitzar la planificació de les tasques, que explicàvem als jugadors. Petites rutines on es treballessin aquests objectius definits, i que no suposaven al jugador, més de 25-30' de treball, repartides durant tota la setmana en petites dosis, i compatibles amb l'entrenament i el descans.

 

Quin era el nostre objectiu i sinònim d'èxit? Aconseguir involucrar al jugador i convertir-ho en un hàbit. Els petits detalls compten.

 

Segueix-me a:
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
Clubs on he treballat:
Contacte:

Your details were sent successfully!

bottom of page